Het verhuizen van een domeinnaam is waarschijnlijk een stuk eenvoudiger dan je wellicht denkt. Een verhuizing betekent dat de domeinnaam van de ene plek naar de andere gaat, net als bij een echte verhuizing. We leggen het verhuizen van een domeinnaam uit met een voorbeeld. Weet je niet precies wat een domeinnaam is dan kun je dat in deze blog eerst even nalezen.

Domeinnaam & webhosting

Een domeinnaam kun je vergelijken de naam van een gezin dat in een huis woont. Dit huis heb je gekocht of gehuurd en zolang je de huur of hypotheek betaalt dan mag je gebruik maken van het huis. De denkbeeldige 'familie Janssen' woont in een huis in Amsterdam. Dat huis is te vergelijken met webhosting bij partij A. Op een dag gaat de familie Janssen te verhuizen naar een huis in Breda (webhosting bij partij B).

Het is dus zo dat de inwoners van een huis niet voor altijd aan één en hetzelfde huis zijn gebonden.

 

Verhuiscode

Om domeinnamen snel en veilig te verhuizen is (in Nederland) een EPP code nodig. Dit is een unieke code die kan worden opgevraagd bij de oude webhosting provider. Deze code wordt uitsluitend opgestuurd naar het e-mailadres waarmee de domeinnaam is geregistreerd. Op www.sidn.nl kun je opzoeken welk e-mailadres dat is (als het om een .nl-domeinnaam gaat).  Dit voorkomt dat zomaar iedereen je domeinnaam kan wegverhuizen.

Een EPP code wordt ook wel eens 'authorization key' of 'transfer code' genoemd. Wanneer deze verhuiscode indiend wordt bij de nieuwe provider dan kan de verhuizing in gang worden gezet. Dit hele proces van aanvraag tot verhuizing hoeft over het algemeen niet langer te duren dan 48 uur.

 

Verven en verbouwen voor verhuizing

Voordat je gaat verhuizen is het verstandig om te verbouwen en de verven. Dan is alles af als je eenmaal verhuisd bent en kun je er meteen van gaan genieten. Ofwel, zorg dat je nieuwe website klaar staat op de webserver van webhosting partij B.

Na de verhuizing moeten familie en vrienden van de familie Janssen op bezoek in Breda en niet meer in Amsterdam. Het gezin en hun naam is hetzelfde gebleven, maar hun nieuwe huis staat nu ergens anders. Wanneer zij ook hun post willen ontvangen dan moeten ze dat even aan PostNL doorgeven. Dat wordt de post (te vergelijken met e-mail) ook meeverhuisd.

Ps. Vergeet niet de oude huur (ofwel 'webhosting') op te zeggen om te voorkomen dat je dubbel betaald.

 

Weet je niet waar je je domeinnaam hebt vastgelegd? Je wordt vast 1 keer per jaar gefactureerd hiervoor. Je kunt .nl-domeinnamen altijd opzoeken via de site van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (sidn.nl).

Een simpele website nodig?

een simpele website bestellen box

€ 825 incl. btw

Bestellen

  • Professionele designs
  • Voor tablet & smartphone
  • Incl. social media icons
  • Google Maps
  • Youtube video's
  • Fotogalerij
  • Contact formulier
  • Google Analytics
  • Website is zelf te beheren