NEE! NO! NEIN!
Normaal gesproken mag je geen afbeeldingen van een andere website gebruiken. Deze foto's zijn immers niet van jou en ze zijn beschermd door Auteursrechten. Je moet daar toestemming voor vragen. Dat geldt ook voor foto's die op Facebook, Twitter en Instagram staan. Deze mag je niet buiten dat social media platform om gebruiken. Als je een foto zonder toestemming gebruikt dan is dat dus strafbaar. Maar... er zijn uitzonderingen en alternatieven!
Nederlands Auteursrecht in het kort
De “Auteurswet 1912“ is meer dan 100 jaar oud, maar nog steeds van deze tijd. Wanneer je geen goedkeuring van de maker van een afbeelding hebt dan overtreed je de Auteurswet. Zo eenvoudig is het! Deze redenen tellen dus niet als excuus:
- Het is maar een kleine afbeelding.
- De afbeelding staat er pas sinds kort op mijn website.
- Ik heb de afbeelding er niet opgezet.
- De foto staat ook gewoon op andere websites.
- Ik wist niet van wie de afbeelding was.
- Ik heb de foto van andere Social Media gehaald, dat mag toch gewoon?!
De eigenaar van een website is verantwoordelijk voor alles dat er op staat
Een bekend bedrijf dat actief speurt naar het oneigenlijk gebruik van foto´s is GettyImages. Zij hebben in het verleden veel dwangbevelen uitgedeeld. Boetes van meer dan 500 euro per foto is daarbij geen uitzondering. Het is zeker niet nieuw. Hier een uitzending van Tros Radar uit 2011
Gratis fotomateriaal
Er zijn inmiddels voldoende websites die gratis fotomateriaal ter beschikking stellen. Ook voor commercieel gebruik. Een vermelding van de fotograaf is uiteraard netjes, maar vaak niet vereist. Per foto is dat aangegeven. Enkele voorbeelden zijn:
Dus... voorkom ellende en onnodige boete door geen afbeeldingen en foto's van andere websites te gebruiken. Daarom is bovenaan op deze blog bijvoorbeeld een gratis foto van Igor Miske op unsplash.com gebruikt.