We beginnen bij het begin van het internet
Het internet (zoals we het nu kennen) bestaat sinds 1994. Toch is niet voor iedereen helder wat er bedoeld wordt met bepaalde termen. Domeinnamen? URL's? Internetadressen? IP adressen? Het zijn zomaar wat termen in onze online wereld. Ken jij de verschillen? Laten we beginnen bij enkele belangrijke termen.
Wat is een domeinnamen?
een naam of woord met daar achter een extensie. Bijvoorbeeld welkom-in-nederland.nl
Wat is een internetadres?
is een domeinnaam met daarachter een toevoeging. Bijvoorbeeld https://www.welkom-in-nederland.nl/alles-over-stroopwafels
Wat is een URL?
hetzelfde als een internetadres. Dit komst uit het het Engels: Unified Resource Locators, maar dan afgekort tot URL.
Meestal wordt in plaats van 'URL' het woord 'link' of 'hyperlink' gebruikt.
Kun je hoofdletters of kleine letters in domeinnamen gebruiken?
Hoofdletters of kleine letters hebben geen effect op domeinnamen of e-mailadressen.
Wanneer je afbeeldingen op een website gebruikt kan het wel een verschil uitmaken. Een FTP server op Unix maakt namelijk wel een onderscheid.
Wat is een IP adres?
een internetadres, maar dan geschreven als cijfers. Te vergelijken met je contactenlijst in je telefoon. In plaats van +31 (0)10 – 1234567 te bellen, tik je op “J. Jansen”. Dat is makkelijker te onthouden. Een speciaal ‘online telefoonboek’ (een DNS) zorgt dat het internetadres van een website wordt omgezet naar een IP adres. Meestal is dat niet zichtbaar, maar je kunt het wel gebruiken. Als je naar http://172.217.17.35 gaat kom je bijvoorbeeld op https://www.google.com uit.
Mag je spaties gebruiken in internetadressen?
Nee. Internetadressen (maar ook e-mailadressen) met spaties erin bestaan niet. Je hoeft dus te vertellen aan iemand dat je e-mailadres of domeinnaam zonder spaties is. Wanneer een internetadres spaties bevat, worden de spaties automatisch omgezet in %20 door je internet browser. Bijvoorbeeld https://www.welkom-in-nederland.nl/alles%20over%20stroopwafels
Is een minimale of maximale lengte voor een domeinnaam?
Ja. Domeinnamen moeten minimaal 2 tekens bevatten. Vrijwel alle domeinnamen met 2 of 3 tekens zijn (helaas) al geregistreerd. Maximale lengte is 63 tekens. Voor de leesbaarheid is het niet geweldig, zoals bij deze plaats in Wales: http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk
Kun je beter streepjes of underscores gebruiken?
Streepjes (ook koppeltekens of min-tekens genoemd) of underscores (ook wel "laag streepje" genoemd) zijn niet per definitie slecht of goed. Vanuit SEO oogpunt is het verstandiger om streepjes te gebruiken. Google ziet streepjes ziet als scheidingsteken tussen woorden. Google negeert underscores waardoor woorden tegen elkaar worden gezet en tot verwarring kunnen leiden, zoals bij "tipsvoorhuidverzorging".
Waar kan ik checken of een domeinnaam vrij is?
De beschikbaarheid van een .nl-domeinnaam kun je controleren bij www.sidn.nl. Dit is de enige stichting in Nederland die alle .nl-domeinnamen beheert. Wanneer de domeinnaam vrij is, kun je deze vastleggen bij een webhosting provider naar keuze. Een .com-domeinnaam kun je bijvoorbeeld bij https://whois.domaintools.com controleren.
Hoe werkt een DNS?
De term DNS staat voor Domain Name Server. Dit is een server die een domeinnaam omzet naar een IP adres (bijv. http://www.google.com wordt http://172.217.17.35). Je kunt het zien als een soort online contactenlijst waarbij je browser de ingetypte domeinnaam op zoekt en het corresponderende nummer van de server toont waar de website gehost is.
Wat is een SEF URL?
SEF staat voor Search Engine Friendly. Een SEF URL is een beter leesbare URL. In plaats van https://www.welkom-in-nederland.nl/index.php?view=article&catid=10&id=20&option=com_content&Itemid=30 krijg je dan https://www.welkom-in-nederland.nl/alles-over-stroopwafels
Wat kost een domeinnaam?
De prijs van domeinnamen is afhankelijk van:
- de betrouwbaarheid en prijsstrategie van de webhoster
- de extensie (.nl .com .tv .career .no)
Eventueel bijgeleverde diensten (zoals de opslagruimte, dataverkeer, aantal databases, etc. bepalen de prijs van een hostingpakket als geheel. Hopelijk ben je weer een paar antwoorden rijker en kun je je nieuwe kennis delen met anderen.